Op zoek naar Jezelf

HOME-page BLOG

Nature

Het Enneagram

Een Gids voor Persoonlijkheidsanalyse en Groei

Het enneagram is een fascinerend model voor persoonlijkheidsanalyse en zelfontwikkeling dat zijn oorsprong heeft in eeuwenoude wijsheidstradities. Het biedt inzicht in de diepere motivaties, angsten en gedragspatronen van individuen, en het kan dienen als een waardevol hulpmiddel voor zelfontdekking en groei.

Het enneagram wordt vaak weergegeven als een cirkel met negen punten, elk met een specifiek persoonlijkheidstype. Ieder van ons valt in één van deze basistypen, maar het enneagram gaat verder dan alleen deze classificatie. Het beschrijft ook hoe mensen onder invloed van stress en groei kunnen verschuiven naar andere typen, wat de complexiteit van de persoonlijkheid benadrukt.

De Negen Basistypen van het Enneagram

  1. Het Perfectionistische Type: Dit type streeft naar perfectie, heeft hoge normen en is kritisch ten opzichte van zichzelf en anderen.
  2. Het Helper Type: Helpers zijn zorgzaam, behulpzaam en streven naar liefde en erkenning door anderen.
  3. Het Prestatiegerichte Type: Deze mensen zijn gericht op succes en willen graag bewonderd worden voor hun prestaties.
  4. Het Individualistische Type: Individualisten zijn vaak artistiek en introspectief, en ze hechten veel waarde aan hun eigen uniciteit en emotionele diepgang.
  5. Het Waarnemer Type: Waarnemers zijn nieuwsgierig en analytisch, en ze proberen de wereld te begrijpen door middel van kennis en informatie.
  6. Het Loyalistische Type: Loyalisten zijn vaak gericht op veiligheid en zekerheid, en ze hechten waarde aan betrouwbaarheid en steun.
  7. Het Enthousiaste Type: Deze mensen zijn avontuurlijk, optimistisch en vermijden negatieve emoties door afleiding te zoeken.
  8. Het Leiderstype: Leiders zijn krachtig en dominant, en ze streven naar controle en autonomie.
  9. Het Vreedzame Type: Vreedzame mensen willen harmonie en vermijden conflicten, en ze hebben de neiging om zichzelf te vergeten ten gunste van anderen.

Het enneagram kan worden gebruikt als een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling. Door je basistype te begrijpen, kun je inzicht krijgen in je sterke punten, zwakke punten en groeipotentieel. Het kan je helpen bij het verbeteren van relaties, het verminderen van stress en het bereiken van persoonlijke doelen.

De Dynamiek van het Enneagram

Een van de unieke aspecten van het enneagram is de beschrijving van de beweging binnen het systeem. In tijden van stress kunnen mensen naar andere, minder gezonde typen verschuiven, wat leidt tot negatief gedrag dat niet typisch voor hen is. Daarentegen kunnen mensen in tijden van groei naar hun gezondere eigenschappen bewegen en meer gebalanceerd en zelfbewust worden.

Om het meeste uit het enneagram te halen, is het belangrijk om niet alleen je basistype te kennen, maar ook bewust te zijn van deze beweging en te werken aan persoonlijke groei en transformatie. Het enneagram nodigt je uit om diep in jezelf te kijken en te ontdekken wat je drijft, wat je belemmert en hoe je een betere versie van jezelf kunt worden.

Conclusie

Het enneagram is een waardevol instrument voor zelfontdekking en persoonlijke groei. Of je nu op zoek bent naar meer inzicht in jezelf, het verbeteren van je relaties, of het bereiken van persoonlijke doelen, het enneagram kan je helpen bij het begrijpen van je persoonlijkheid en gedragspatronen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het enneagram geen wetenschappelijke theorie is, maar eerder een persoonlijke benadering van persoonlijkheidstypen.

Gebruik het enneagram als een hulpmiddel om jezelf beter te begrijpen en te groeien als individu. Ontdek je basistype, onderzoek de beweging binnen het systeem en werk aan het ontwikkelen van een gezondere, gebalanceerde versie van jezelf.

--
Dit artikel is geschreven door Arthur van Riet, oprichter van Reiki Cursus Insituut Nederland en de website www.reikicursus123.nl. Op deze websitre kan ook de enneagramtest gemaakt worden om jouw enneagramtype te ontdekken.


Recente Blog artikelen: